Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

V petek, 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, je v Kulturnem domu Beltinci potekala šolska in občinska proslava.
Celotna proslava je bila letos namenjena prepletu misli, del in podob predvsem prekmurskih ustvarjalcev, ki so imeli pomembno vlogo pri vključitvi Prekmurja na slovenski literarni zemljevid.
S kulturnim programom smo se tako poklonili slovenski in prekmurski književnosti, še posebej pa smo izpostavili tudi prekmurske ustvarjalce, ki so bili v preteklosti velikokrat – po krivici – prezrti. Na različne načine in po kronološkem vrstnem redu so učenci OŠ Beltinci interpretirali izbrana dela Miška Kranjca, Ferda Godine, Jožefa Baše Miroslava, Milana Vincetiča, Tineta Mlinariča, Andreja Maroše, Ferija Lainščka in Vlada Kreslina.
Učence je na šolski proslavi pozdravila ravnateljica naše šole, ga. Matejka Horvat. Svoje besede je posvetila kulturi in temu, kako jo lahko doživlja vsak izmed nas. Slavnostni govornik na večerni občinski proslavi pa je bil slovenski publicist, urednik in literarni zgodovinar, prof. Franci Just. Spregovoril je o pomenu kulture v življenju sodobnega človeka in o našem odnosu do Franceta Prešerna. Kot je dejal, osmi februar ni le simbol Prešerna, ampak je praznik slovenske kulture, njenih ustvarjalcev in tudi tistih, ki njihovo dejavnost spremljajo in podpirajo. Naj se, kot takšen, praznuje celo leto.

Jasmina Štaus Žižek

Dostopnost