Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

VSE SE DA je naslov pesmi, ki so jo zapeli člani pevskega zbora OŠ Beltinci in OŠ III iz Murske Sobote skupaj z Vladom Kreslinom, Belimi Tinkami in Malimi bogovi ob koncu državne proslave 17. 8. 2019 v Beltincih.
In še kako je res in popolnoma drži ter velja za folklornike Vesele Marke iz OŠ Beltinci. V šol. letu 2018-19 so skupaj opravili 39 nastopov. Kljub počitnicam pa so se bili pripravljeni truditi, učiti, vaditi in v času praznovanja, 16. 8. in 17. 8. 2019 so opravili 4 nastope in na svoj način počastili pomembno obletnico. Tudi folklorniki ohranjajo prekmurski jezik, pesmi, šege, navade, to je tisto, kar so negovali naši predniki in zato ostali Prekmurci in Slovenci.

16. 8. 2019 smo nastopili na praznovanju, ki je potekalo pred osrednjo občinsko proslavo, nato pa še na sami proslavi, ob koncu pa smo zaplesali skupaj z odraslima folklornima skupinama.

17. 8. 2019 smo na predlog g. župana Marka Viraga pripravili 20-minutni nastop v Predsedniški palači v Ljubljani, v katerem smo predstavili pomembne može, ki so pripomogli k ohranjanju prekmurske zavesti in združitvi z matičnim narodom in to prepletli s prekmurskimi pesmimi in z glasbo. V predsedniški palači so odmevali zvoki cimbal in violine ter pesmi: Ne ori, ne sejaj, Teče mi teče, Zrejlo je žito …

Kljub temu da je bilo zelo naporno (prejšnji dan smo nastopali, bili na generalki za državno proslavo, zgodnja uro odhoda v Ljubljano), so nas v največji dvorani predsedniške palače preplavili neki posebni občutki ponosa, odgovornosti in nastop je bil veličasten!

Člani orkestra slovenske vojske so zaigrali Zdravljico, za tem je zbranim g. predsednik Borut Pahor v nagovoru predstavil pomen praznika za Prekmurce in Slovence, z izbranimi besedami in pohvalami omenil občinsko praznovanje in nas prosil naj prenesemo njegove čestitke vsem, ki so sodelovali. Obiskovalci so zelo zavzeto, tudi čustveno spremljali naš nastop, pa da ne bomo skromni, tudi g. predsednik Borut Pahor.
Mogoče smo prvič doživeli, da smo bili deležni aplavza že ob vstopu v polno dvorano, predvsem pa ob koncu, saj nas je g. predsednik ob aplavzu še enkrat povabil na oder in vsakemu posebej segel v roko.
Mislimo, da smo zelo dostojno zastopali Prekmurje, predvsem pa Beltince ob tako pomembnem prazniku.
S številnimi drugimi obiskovalci smo si ogledali prostore palače in v njegovi pisarni predsedniku podarili Slovar beltinskega jezika in izdelek iz bilja – folklorni par.

Bila je čudovita izkušnja, mogoče se mladi še prav ne zavedamo, mogoče tudi zato ne, ker smo zelo hiteli v Beltince, kajti tam so nas že čakali prijatelji folklorniki Veseli Marki, kajti hitro se je bilo potrebno pripraviti za sodelovanje v povorki in maši, nekateri pa še na proslavi.

Skupaj je pri obeležitvi obletnice sodelovalo 41 pridnih – delovnih folklornikov.

Ponosni smo na odmeve na naš nastop v Ljubljani, gospa je prišla iz Slovenskih Konjic, ker je slišala, da nastopamo in neizmerno, kot slavistka, pohvalila naše otroke, ki so se naučili “tako zahtevne tekste”, z velikim veseljem in ponosom smo se fotografirali s starejšim gospodom, ki izhaja iz Prekmurja, že dolgo pa živi v Ljubljani.

G. Marko Skok iz Protokola Republike Slovenije je pohvalil nastop učencev z besedami: “Ko imamo takšen nastop, so predsednik in ljudje dobre volje, naše delo pa bistveno lažje”.

Folklorniki z učiteljicami!

Dostopnost