Skoči na glavno vsebino
(02) 541 31 00

Zima je čas, ko posebno skrb namenjamo tudi pticam. Zavedamo se, kako zelo so pomembne pri razširjanju rastlin in pri ohranjanju pestrosti vrst na našem planetu. O tem, kako jim pozimi lahko pomagamo tudi sami, smo se pri podaljšanem bivanju pogovarjali z učenci 5. razredov.

S svojimi risbami smo že ob začetku šolskega leta sodelovali na vsakoletni razstavi ptic v Beltincih in se potem še posebej posvetili izdelavi ptičjih krmilnic iz odpadnega materiala, katere so učenci odnesli domov, da jih bodo obesili v bližjem gozdu ali na dvorišču.
Skupaj pa smo poiskali tudi nekaj nasvetov, kako lahko majhnim kljunčkom pomagamo vsi:
»Za ptice pozimi poskrbimo z rednim hranjenjem na krmilnicah. Hraniti začnemo v času, ko nočne temperature padejo pod -5 stopinj C in ko okolico pokrije snežna odeja. Hranilo nasujemo na krmilnice, ki so primerno zavarovane pred možnimi plenilci, kot so domače mačke in pred padavinami (streha). Ptice krmimo s sončničnimi in konopljinimi semeni, prosom, različnimi plodovi grmovnic in dreves, kot so npr. šipek, robida, mokovec, dren, črni bezeg, hrast, oreh, leska. Vse te plodove lahko naberemo v naravi ali pa jih kupimo v trgovini. Kos, brinovka in taščica bodo npr. veseli rozin ali drugega sadja, prinesenega ali puščenega na drevesih ali na brajdah.« (Povzeto po: http://www.zivalskenovice.si/skrb-za-ptice-pozimi).

Jasmina Štaus Žižek in učenci oddelka podaljšanega bivanja 5. razred

Dostopnost